Kaksi viikkoa 12 tuntisia päiviä nukkekotoilua poissa kotoa. Kuullostaa taivaalliselta, vai mitä? Ja olihan se sitä, täydellinen nollaus niin että piti oikein kotiin saavuttaessa miettiä että missä ne meidän juomalasit oikein pidetäänkään.

Toisaalta kaksi viikkoa on sen verran pitkä aika, että yksi lomapäivä olisi ollut poikaa siinä toisen viikon keskiviikon paikkeilla. Mutta jos on sulkenut itsensä viiden lapsen kanssa seitsenmän kilometrin päähän lähimmästä kirjastosta ilman autoa, niin loman pitäminen on hiukan haastavaa (okei, olisi talossa ollut pyörä, joten ihan vaan omaa laiskuuttani...)

Mutta tässä ennen kuva talosta:

2014_06_21_IMG_2145-normal.jpg

Edellisen kerran jäljiltä täysin tyhjä, sähköjohdot repsottavat, lamput eivät pala, lattiat ovat puolivalmiita ja tapetit repsottavat. Tarvitseeko sanoa enempää?

2014_07_05_IMG_2229-normal.jpg

Tässä on sitten kahden viikon aherruksen tulos, mutta se on kovin pieni kuva - tai siis talo on niin kovin iso. Ehkäpä käydään lävitse huone huoneelta. Aloitetaan sieltä mihin EN ehtinyt juuri tehdä muutoksia.

Alakerta

Oikeastaan en katsonutkaan alakertaan koko aikana. Keittiöstä korjasin vain ruokakomeron, jonka isäni on aikanaan tehnyt jostakin omituisesta kuitulevystä. Se on kahdesta irrallisesta seinästä koostuva nurkka, ja se lojui tarvikelaatikossa kahdessa osassa. Mietin että pitäisikö se tehdä kokonaan uudestaan, koska ruokakomeron oven saranointi voi olla hiukan hankalaa. No, iskin siihen kuitenkin kolme naulaa liiman lisäksi ja liimasin tapetit uudestaan paikalleen. Rupesin heti katumaan tekosiani: tajusin, että oviaukon reunat ovat niin ruman näköiset että ne on pakko päällystää jollakin vanerilla. Mutta ehkä karmit kätkevät senkin vipsautuksen, ja pitävät ne saranat paikoillaan. Tai sitten eivät...

2014_07_05_IMG_2250-normal.jpg

Alakerran eteinen oli jopa kalustettu valmiiksi Tästä kuvasta kalusteet - ja jopa portaat - puutuvat, jotta näette missä yläkerran sähköt liittyvät alakerran piuhoitukseen. Tämä on ihka ensimmäinen huone jonka olen ikinä tehnyt...

2014_07_05_IMG_2249-normal.jpg

Kylpyhuoneen lamppu odotti korjaustaan: siellä äidin nappilaatikosta löytynyt eyelet ("kengännauhan reikä") oli ruostunut niin pahasti, että kontaktiliimalla kiinnitetty metallifiligraanioli tipahtanut. No, siinä vaiheessa kun pääsin salin kristallikruunujen epoksin kanssa tänne saakka, epoksi oli jo jämähtänyt, joten jäipä tämäkin seuraavaan kertaan.

2014_07_05_IMG_2248-normal.jpg

Yläkerta

Täällä on kolme lastenhuonetta. Lamput vaativat uudelleen kiinnityksen, ja molempien tyttöjen huoneiden lamput pitäisi oikeastaa juottaa kuntoon, pojan huoneen lampun veli olikin korjannut jo aiemmin. Violetin huoneen lamppu kyllä toimii, mutta vaaleanpunaisen huoneen lamppu poltti viimeisen varasulakkeeni, enkä tehnyt muuta kuin painoin hehkulamppua paremmin paikalleen. Sen jälkeen loppuivat sähköhommat...

2014_07_05_IMG_2232-normal.jpg2014_07_05_IMG_2235-normal.jpg

Veljen huoneeseen lisäsin laivaboordit peittämään erehdyksessä tehtyjä sähkökouruja - ja on siellä lampun vieressä ihan oikeaa johtoakin boordin takana. Suurin osa johdoista kulkee kuitenkin lattian ja takaseinän välissä, ja luoja varjelkoon sitä joka koettaa avata nurkan komeron. Oikeastaan se on sähkökaappi. Ehkä minun pitäisi pyytää Erjaa tekemään minullekin "Hengenvaara"-kyltin... (ja Erjan kanssa jutellessa tuli tietenkin sellainen olo, että oveen täytyy saada avain ja avaimen reikä, ehdottomasti.)

2014_07_05_IMG_2233-normal.jpg2014_07_05_IMG_2234-normal.jpg

Sähkökaappiin tulevat yläkerran sähköjen lisäksi salin, makuuhuoneen, ruokasalin kattokruunujen ja kirjaston kattolampun sähköjohdot. Ja kyllä, niihin olen henkilökohtaisesti tarvittaessa kolvannut jatkojohdot, jotta johdot saa kiinni kolmen pistokkeen jatkojohtoihin kaapissa. Ei niillä kolvauksilla pääsisi varmaan mistään kurssista läpi, mutta valot palavat... Johdot kulkevat ylöspäin salin puolella vasemmassa nurkassa tapetin ja paneelin takana, mutta siinä kohdassa tapetti on kiinnitetty kaksipuolisella teipillä, joten sen saa - ehkä - tarvittaessa irti, ilman että tarvitsee hankkia uudet tapetit.

Poikkeus vahvistaa tietenkin säännön: kirjaston lampun johto tulee ylöspäin porrasaukon vierestä, samasta kohdasta, jossa jatkojohtojen piuhat menevät alaspäin (niitäkin piti hiukan jatkaa...). Ai miksi näin monimutkaisesti? No kun ne jatkojohdot ovat puolestaan kiinni yhdessä jatkojohdossa, joka on kiinni alimman kerroksen laajennetussa porraskolossa. Näin erillisen alakerroksen saa irroitettua ilman että sähköjohtoja pitää katkoa...

Kirjasto

Kirjastoon ei tehty muita muutoksia, kuin ovenkarmit liimattiin paikalleen. Ja tietysti nuo kattolampun johto siirrettiin  yläkerran sähkökaappiin tuolta porraskuilusta. Miksi, se onkin jo seuraavan artikkelin paikka.

2014_07_05_IMG_2246-normal.jpg