Nyt kun päivän tinki on tehty, eli taas viikko joulukalenteria on siirretty tänne blogiin, voin tunnustaa, että olen huvittanut tänään itseäni lukemalla viestiketjua nimeltään "Canon vai Nikon?" Ihana flame-sota, joita voidaan käydä vain netissä. Ihmiset sitten osaavat kirjoittaa niin mukavia juttuja toisilleen tässä koneen ääressä.

No, vakavana tarkoituksena on hankkia järjestelmäkamera, ja ainoana hankintakriteerinä on makrokuvausominaisuudet eli aion kameralla kuvata nukkekoteja ja muita pieniä esineitä. Hankintaan liittyvään tiedonhankintaan onkin sitten kulunut koko päivä. Ja pahin yllätys oli se, että oikeastaan pokkarikamerat ottavat yleensä parempia makrokuvia kuin järjestelmäkamerat.

Paitsi jos hankit kunnollisen makrolinssin. Ja ne taas näyttävät maksavan noin suurin piirtein saman verran kuin kamera+perusobjektiivi. Ja en ole vielä edes uskaltanut tutkia, että mitä muuta roinaa on sitten pakko ostaa tuohon lisäksi. Rengassalama? Muistikortti? Tavallinen salama? Kameralaukku?

Tarkoittaa, että nukkekotikuvailua varten ei siis oikeastaan järkkäriä kannattaisi hankkiakaan, jos ei satu voittamaan lotossa. Ja en kai hankkisikaan, mutta kun pikselitarkkuus kamerassani ei riitä A5-kokoa isompaan kuvaan printtimediassa. Ja silloinkin kuvan pitää olla pystysuunnassa.

Toisin sanoen minulle kävi ihan ns. iso munkki, kun alunperin päätin tehdä Pienemmästä A5-kokoisen. Siinä oltaisiin oltu ihmeissään kun viimeisenä hommana kuvaan kansikuvaa ja se ei sitten täyttäisikään koko kantta. Joo, onhan sitä kuvankäsittelysoftia, mutta ei nekään ihan kaikkeen pysty.

Ei niin, että seuraavasta kirjasta eli Pienimmästä olisi tulossa sen isompaa kirjaa, mutta olisi kiva jos se olisi teknisesti mahdollista. Jos vaikka sattuu tekeytymään niin monta pientä taloa, että ne eivät mahdu A5:lle...