Viime viikko oli oikein aktiiviviikko Kauniaisten nukkekotikerhossa, ensin kerhoilta keskiviikkona, ja sitten lauantaina suuntasimme Hyrsylän Mutkaan Aira Samulinin vieraiksi.

Saavuimme Mutkaan juuri oikeaan aikaan, klo yksi, ja päädyimme heti karjalaisen hirsitalon kellariin ihailemaan Airan kokoelmaa: muutaman tunnin hän onkin viettänyt messuilla, antiikkikaupoissa ja kirpputoreilla aarteidensa perässä.

Kellarissa oli aika kylmää, eikä takkaankaan voinut laittaa tulta: sen reunus oli keräänyt pienen pieniä silitysrautoja ja päältä löytyi parinkin silityslautaa. Toisessa silityslaudassa oli jopa hihalauta, kaikki leikittävässä koossa tietenkin. Takan vieressä oli pieni lokerollinen tinasotilaita, mutta huoneen pääkokoelmat olivat vastakkaisella seinällä: Lasten posliiniastioita ja erilaisia Disney-hahmoja. Monet meistä löysivät lautasista juuri sen josta olivat syöneet lapsena. Ja lautanenhan piti syödä tyhjäksi että näki kuvan. Meidän lautasemme oli tuotu DDR:stä ja niiden kuvat ovat aikojen saatossa  täysin kadonneet, eipä niitä löytynyt Airankaan kokoelmissa. Toisessa taisi olla joku kauriin kuva ja olisiko toisessa ollut kääpiöitä ja Lumikki. Kauheaa ettei enää muista, vaikka niistä syötiin kyllä monta vuotta.

Aku Ankka, Mikki Hiiri, kaikkihan tietävät miltä ne näyttävät?  No, kun katseli Airan kokoelmaa, näki miten valtavasti noidenkin hahmojen toteutuksessa on vaihtelua. Suloisimmat olivat kyllä Kaunotar ja Kulkuri, kauniin vaaleansinisenä ja punaisena, yläkerran ikkunalaudalla. Kuulemma lapsenlapsenlapset pusuttelevat niillä vierailuillaan.

Poikien lelut ja sota-ajan tavarat varmaankin toimivat viihdykkeenä miehille, joiden vaimot unohtuvat kahteen perähuoneeseen etsimään lapsuuden nallea ja nukkea. Ja niitä riitti, satoja. Ei niistä oikein voi edes kirjoittaa, ne on itse nähtävä. Aira on syystä ylpeä kokoelmastaan, ja hän onkin säätiöinyt kokoelmansa niin että se säilyy myös tulevaisuuteen.

Itselleni eniten mieleen jäivät pienet nukenvaatteet, jotka oli ripustettu oven viereen. Tuli sellainen olo, että olisipa hauskaa ruveta näpertelemään tuollaisia. Illalla kaivoinkin esiin Harrodsin peltisen keksirasian, jossa lukee nykyään päällä "Nuket". Sieltä löytyivät kolme Tiimarista ostettua nukenpäätä, mutta mihin ihmeeseen olen laittanut pussin käsiä ja jalkoja, jotka ostin Tarulta kaksi vuotta sitten Vanhan markkinoilta? Se projekti jäi sitten odottamaan niiden löytymistä (mutta mitä ihmettä teen niillä kaikilla muilla nukenosilla jotka myös löytyivät samasta laatikosta? Ja ainakin kolme Tarun nukkea odottaa myös jotkin tuntematonta kohtaloa yhdessä pahvilaatikossa...)

Kahviteltuamme aikamme Airan kanssa ja tehtyämme tupatarkastuksen, jatkoimme matkaa. Koska keräilyviettimme oli herännyt, päädyimme vielä Kasvihuoneilmiöön, ja  harva meistä selvisi sieltä ilman että mukaan ei olisi tarttunut mitään. Itselleni tarttuivat mukaan pienet kengät, joita myytiin kännykkäkoruina. Koska kukaan ei tee mitään parittomilla kengillä, jouduin ostamaan niitä kaksi, ja miettimään laukkukaupan perustamista kahden samanlaisen käsilaukun omistajana. Lisäksi löysin mustia neliskulmaisia lasihelmiä, joista tulee hienot modernit jalat johonkin sohvaan tai sänkyyn (mihin projektiin?) ja pienen pieniä kristalleja johonkin tulevaan kristallikruunuun.