Onneksi tiedän syntyneeni Tampereella, ja siten hämäläisenä saan anteeksi hitauteni: mikään ei valmistu, ainakaan siinä ajassa on olen ajatellut. Täytyy vain ihailla ihmisiä, joilla on roomboxi ja toinenkin, ja kokonaisia nukkekoteja talon täydeltä valmiina. Toisaalta voisi lakata lukemasta englantilaisia nukkekotilehtiä...

Olin viime viikon nukkekotilomalla Mäki-Kalllin talossa, mutta edistystä ei silti juuri näy. Talon valmistumista edistäisi varmasti, jos kieltäisin lasten leikit, mutta mitä iloa on talosta jota ei voi käyttää? No, uskoin sentään läksyni ja siirsin ullakolle pienten käsien ulottumattomiin keinutuolin - neljännen korjaus kerran jälkeen. Helmikuussa kiinnitetyt ovet ja oven karmit tuli kiinnitettyä myös uudelleen (naulasin saranat liimamisen sijasta).

1650785.jpg

No, portaat sentään saivat maton ja kiinnitystangot matolle. Matto onkin ollut viittä vaille valmis vähintään viime kesästä saakka, mutta se viimeinen vaihe olikin hankalin: Portaat ovat yläpäästä aivan itse tehdyt, ja kääntyvat vasemmalle, ja tietenkin matto myös. Mallin suunnittelussa oli tästä syystä hiukan haasteita ja se olisikin ollut ihan nappiin mennyt, jos joku olisi onnistunut myös sahamaan ne portaat suoraksi. No, mokat on onneksi niin ylhäällä, ettei niitä huomaa, jos ei leiki nukkekodilla. Ts. moni kakku päältä kaunis.

Totesimme myös äitini kanssa olevamme sukua: hän grillaa hiekkaa uunissa ja minä keitän vanerinpaloja vedessä. No, hiekassa saa idätettyjä kasveja, ja vaneria saa taivutettua kun sitä uittaa kiehuvassa vedessä. Tosin siinäkään harjoittelu ei olisi pahasta: osa 12 ruokasalin tuolista vaatii hiukan kittiä, mutta somasti selkänojat kaartuvat (sitten joskus kun saan kasattua loputkin tuolista kasaan....). Projekti odottaa lähinnä sitä että löytäisin/tekisin 12 hengen ruokapöydän. (Eikä ruokasalissa ole vielä haaveilemaani lautalattiaa, tapettia jne.)

1650789.jpg

Kylpyhuone oli loman pääkunnostuskohde: ei edelleenkään pyttyä tai lavuaaria. Kylpyamme sentään on 70 % valmis: pohjamaalattu Helmi-pohjamaalilla, ulkopuoli kerran tummanharmaaksi akryylimaalilla, ja sen jälkeen kaksi kertaa Revellin kuparimaalilla. Sisäpuoli vaatii enää toisen kerroksen lakkaa, minkä jälkeen kolme valkoista akryylimaalikerrosta kelpaa minulle emalinkorvikkeeksi. Nyt tietenkin lasket, että jos kahdeksasta maalauskerrasta puuttuu vain yksi, niin miten valmiusaste voi olla vain 70%? No, ammeessahan on tietenkin jalusta, joka pitäisi marmoroida. Ruskea vai vihreä marmori, kas siinä kysymys.

Marmoria pitäsi saada aikaiseksi myös pylväisiin kylpyhuoneen nurkkiin (peittämään sähköjohtoja :-). Ja siihen tarvittaisiin (sen värin päättämisen jälkeen) akryylimaalin kuivumista hidastavaa ainetta, jota en tietenkään omista. No, Hobby Point kutsuu taas, onneksi minulla on siellä luvattuna lapsiparkki. Luultavasti olisi aika vaihtaa asuinpaikkaa: Haminasta muutin aikanani kun kantaravintolan tarjoilijat rupesivat moikkaamaan kadulla. Tuo lapsiparkki taitaa olla vielä pahempi merkki:-)

Kattolamppu sentään valmistui, mutta kattoon asti se ei päätynyt, koska asennus vaatisi koko talon nostamisen kellarikerroksen päältä. Kultavärin pintaansa saanut peili julistetaan myös valmiiksi, mutta mille seinälle se sijoitetaan, eteiseen vain kylpyhuoneeseen? Kirjaston keinutuolit ja lasten huoneiden arkut ehtivät juuri ja juuri saada pohjamaalauksen, mutta lopulliset värit niihin pitäisi myös päättää. Niin, ja keinutuolithan eivät jää keinutuoleiksi...

Lisäksi totesin, että olisi pitänyt jättää (paljon muutakin kyllä ...) Bodo Hennigin kuparinvärinen vesivaraaja ostamatta, koska sille ei ole tilaa. Johonkin toiseen nukkekotiin päätyy myös Eurominin nukkekotikaappi: Mäki-Kallin taloon se on liian korkea. Ylimääräisenä on myös pidettäva toimivaa ompelukonetta, joka näyttää liian suurelta 1:14-skaalassa olevassa talossa ja muuten vaan kauniina ostettua seinäpeiliä laatikolla.

720282.jpg

1650790.jpg

Niin, hallin lattiaan lakkasin puoliksi puuttuneet tummanruskeat lattialaatat, ja silmissä rupesi vilistämään (Yllä ennen ja jälkeen kuva, ja kerrankin ennen kuva on parempi). Uuno matti, uusiksi meni sekin lattia. Ja tapetit olivat hallin seinistä irrallaan jo ennestään....

Että pikkuisen pistää tämänkin talon remontti stressiä pukkaamaan....