Parivuoteen päiväpeitto tehdään satiininauhoista. "Tilkkujen" ja vuorin välissä on huopaa tuomassa muhkeutta ja saumoihin on piilotettu rautalankaa, jotta saadaan peitto asettumaan siististi sängylle.Tarvikkeet
 • Kolmen väristä satiininauhaa, kutakin noin 2,5 metriä
 • huopaa, noin 25 cm x 20 cm
 • kangasta peiton kääntöpuolelle
 • liimarolleri (tai muuta liimaa nauhojen väliaikaiseen kiinnittämiseen)
 • ompelulankaa kääntöpuolen kankaan värisenä
 • ohutta rautalankaa noin 80 cm
Työvälineet
 • ompelukone
 • sakset
 • sivuleikkuri
 • neula
Haastavuus
 • helppo, tekemiseen voi varata noin kaksi tuntia
Työvaiheet
 1. Mittaa sänky sekä pituus (pääpuolesta jalkopäähän) että leveyssuunnassa sivureunan alalaidasta alalaitaan. Lisää mittoihin pituussuunnassa 1,5 cm ja leveyteen 3 cm.
 2. Leikkaa huovasta mittojesi mukainen palanen.
 3. Laita liimarollerilla liimaa huopaan peiton sivureunoihin noin sentin päähän reunasta. (Voit käyttää myös vaikka paperiliimaa tms., tarkoituksena on vain saada tarttumapintaa satiininauhoille. Puristit voivat toki käyttää nuppineuloja nauhojen kiinnistykseen, mutta silloin kannattaa jättää hiukan pitempi pätkä satiininauhaa rispaantumisen estämiseksi.)
 4. Aloita peiton yläreunasta, ja laita satiininauha peiton pääpuolen myötäisesti kiinni liimavanojen väliin noin sentin päähän yläreunasta. Tässä peitossa käytin ruskeaa, vihreää ja punaista satiininauhaa, ja aloitin ruskealla. Leikkaa nauha poikki hiukan huovan ulkopuolelta.
 5. Laita seuraava väri (vihreä nauha) ruskean viereen, aivan kiinni. Jatka punaisella ja toista ruskea, vihreä, punainen nauha, kunnes olet saanut peiton mitan täytettyä nauhoilla.
 6. Laita liimarollerilla pääpuoleen ja jalkopäähän liimavanat.
 7. Ota ruskea nauha ja pujottele nauha joka toisen nauhan alitse, joka toisen ylitse. (Koulussa tätä tehtiin aikanaan paperisoiroilla....) Leikkaa nauha poikki taas huovan mittaiseksi tai hiukan pidemmäksi. Paina nauha kiinni sivureunan liimavanaan tai mahdollisimman laitaan ja suoraan kulmaan aiemmin laitettuihin nauhoihin nähden.
 8. Jatka vihreällä nauhalla, mutta pujottele toisin päin kuin ruskean kanssa. Eli jos ruskea on mennyt vaakanauhan ylitse, niin vihreä menee sen alitse. Paina vihreä nauha mahdollisimman lähelle ruskeaa nauhaa niin että se pysyy suorana ja suorassa kulmassa vaakanauhoihin nähden. (Tässä helpottaa, jos nauha on kohtuullisen jäykkää, jolloin se pysyy suorana)
 9. Jatka punaisella nauhalla ja toista taas ruskea, vihreä, punainen kunnes olet saanut peiton pituuden täyteen. Ole tarkkana että nauhat pysyvät kiinni toisissaan ja "tilkut" neliöinä. Ne kun haluavat usein mennä suorakaiteiksi, mutta onneksi niitä voi korjailla hiukan vaikka onkin jo p.ujottanut muutaman nauhan lisää.
 10. Kun peitto on oikean kokoinen, kannattaa kaivaa ompelukone esiin, ja ommella nauhat kiinni huopaan suoralla ompeleella mahdollisimman lähellä reunimmaisen nauhan reunaa. Näin nauhat pysyvät paikoillaan.
 11. Sitten kaivetaan rautalankakerä esiin, ommellaan pieni pätkä siksakkia (tikin leveys 0,5 cm), ja pujoitetaan rautalanka siksak alun sisään. Ompelua jatketaan niin että rautalanka kulkeen paininjalan alta ja jää ommellessa siksakin sisälle. (Varo ettet katkaise ompelukoneen neulaa!). Kun koko peitto on reunustettu rautalangalla ja siksakilla, katkaise rautalanka niin että sen pää jää siksakin sisälle.
 12. Leikkaa huopa ja satiininauhat siksakin reunaa myöten.
 13. Leikkaa vuorikankaasta huovan kokoinen palanen ja kanttaa se  siksakilla.
 14. Laita vuorikangas ja tilkkukangas vastakkain niin että oikeat puolet ovat vastakkain.
 15. Ompele vuorikangas kiinni tilkkuihin mahdollisimman samalta kohdalta kuin mistä nauhat on ommeltu kiinni huopaan. (Helpointa lienee ommella huovan puolelta ja seurata nauhojen ompelujälkeä.) Jätä noin kuuden seitsemän sentin aukko ompelukseen työn kääntämistä varten.
 16. Käännä peitto varovasti, ja tarkista ettei huopaa näy nauhojen välistä. (vaikka jos näkyy, niin ei sille juuri mitään voi enää tässä vaiheessa.)
 17. Ompele aukko kiinni ja valmista tuli!
 18. Asettele peitto rautalankojen avulla sängylle ja ihaile kättesi työtä!
Versioita

Tässä on käytetty 1 cm levyistä satiininauhaa, mutta ohuempi nauha käy yhtä hyvin, on vain hiukan työläämpi.

Huovan sijasta voi käyttää suoraan vuorikankaan nurjaa puolta, mutta silloin reunoihin pitää ommella kaitaleet peittämään saumat.

Niin ja voihan se vuorikin olla huopaa ohuempaa, jos haluaa rytätä peittoa.