Sopiva kassi vaikka perinpohjaiselle shoppailureissulle. Kokonaan ommeltu, ei liimattu. Haluttaessa voidaan kääntää ympäri ja käyttää "nurja" puoli ulospäin.


Tarvikkeet

 • Kuviollista päällyskangasta n. 10 cm x 6 cm pala
 • vuorikangasta 10 cm x 6 cm
 • 4 mm leveää satiininauhaa noin 50 cm
 • ompelulankaa päällikankaan ja vuorikankaan väreissä

Työvälineet

 • sakset
 • neula

Haastavuus

 • haastava, tekemiseen voi varata noin kaksi, kolme tuntia

Työvaiheet

 1. Leikkaa harkkosaksilla päällikankaasta noin 4,5 cm x 6,5 cm kokoinen pala. Sovita kokoa kankaan kuvioinnin ja haluamasi laukkukoon mukaisesti. Esimerkiksi kuvassa koko on noin 5 cm x 6,2 cm.
 2. Leikkaa samoin päällikankaasta kaksi 1,5 cm x 3 cm palaa kassin sivuiksi.
 3. Leikkaa vuorikankaasta saman kokoiset palat, siis yksi noin 4,5 cm x 6,5 cm kokoinen ja kaksi 1,5 cm x 3 cm palaa.
 4. Kassin pääty: Jätä parin millin saumavarat ja ompele toinen päällikankaan sivuista lyhyemmältä sivultaan keskelle 6,5 cm sivua isommassa palassa. Kun olet ommellut 1,5 cm kiinni pohjaan (jätä 2 mm saumavarat), käännä 3 cm sivu suorakulmaisesti pohjan ommelta vasten ja ompele kassin ylälaitaan saakka. Käännä toisen puolen 3 cm sivu samoin, ja ompele sekin ylälaitaan saakka.
 5. Ompele toinen pääty samoin kuin edellä.
 6. Ompele vuorikankaat yhteen samalla tavalla kuin päällikankaat.
 7. Avaa kaikki saumat sormen kynnellä vetäen niin että saumat aukeavat (onneksi ei tarvitse kaivaa esiin silitysrautaa, niin kuin 1:1:n töissä...) Näin kassin kulmista tulee siistimmät.
 8. Leikkaa sekä päällipuolen että vuoripussin yläreunat tasaisiksi.
 9. Nauhan pliseeraus:Ota satiininauhaa kiinni noin puolentoista sentin päästä sen hännästä ja taita pliseraus: laita nauha kaksinkerroin noin kolmen millin lenkiksi, ja taita se nauhan hännän päälle niin että 3 mm matkalla nauha on kolminkerroin. Ompele taitos kiinni alalaidastaan muutamalla takapistolla, niin että ommel kulkee "lenkin" reunan ylitse ja viimeinen pisto jää aivan taitoksen viereen.
 10. Taita uusi 3mm "lenkki ja taita se kiinni edelliseen taitokseen. Tarkista että nauhan yläreuna menee samansuuntaisena kaikissa kolmessa päällekkäisessä kerroksessa (ainakin suurin piirtein), ja ompele kiinni.
 11. Jatka pliseerauksen tekemistä kunnes pliseeraus on yhtä pitkä kuin laukun etureuna (4,5 cm miinus saumavarat).
 12. Jätä sivukappaleen verran nauhaa suoraksi (1,5 cm miinus saumavarat). Näin laukun sivusta ei tule liian paksu (mutta ei ole katastrofi vaikka sinne muutama taitos tulisikin, nimim. kokemusta on).
 13. Pliseeraa nauhasta vielä takakappaleen pituinen nauha.
 14. Katkaise nauha reilusti parin sentin päästä pliseerauksen lopusta. Näin sinulla on  työskentelytilaa kun nauha yhdistetään renkaaksi kassin ylälaidassa.
 15. Kantokahvat: Leikkaa satiininauhasta kaksi noin 10 cm palasta. Taita ne kaksinkerroin, ja ompele pienillä etupistoilla kiinni molemmista reunoista. (Jos laiskottaa tai nauha on vähissä, niin laita vain yksinkertainen nauha kahvoiksi).
 16. Kiinnitä pliseeraus nuppineuloilla päällikankaan ylälaitaan kassin oikealle puolelle siten että pliseerauksen ylälaita osoittaa kassin pohjaa kohti. (Ei hätää: Käännämme sauman vuorikankaan sisään, jolloin pliseeraus tulee oikein päin.) Laita myös kantokahvat paikoilleen tässä vaiheessa: noin kahden sentin levyisesti keskelle yläreunan pitkiä sivuja. Kahvojen pituus on makuasia, mutta muista että nukkejen pitää pystyö kantamaan niitä olkapäällään. Ole tarkkana että pliseeraus alkaa ja loppuu saumojen kohdalla. (No ei oo katastrofi vaikkei loppuisikaan..) Ompele kiinni takapistoilla.
 17. Tee pieni rusetti: ompele noin 1 cm satiininauhaa renkaaksi. Pyöritä renkaan ympärille ompelulankaa niin että tulee siisti rusetti. (Tai voit laittaa vaikka kultaisesta pussinsulkijasta tms. tuo keskiosan, mutta 4 mm satiininauha näyttää tuossa kohdassa liian "tönköltä").
 18. Ompele rusetti kassin etupuolen keskelle (tai mikä nyt sinusta näyttää hyvältä kohdalta).
 19. No niin, kassi on sitä vaille valmis, että laitat vuoripussin kassin sisälle ja taitat sen yläreunasta sopivat saumavarat nurjalle. Kiinnitä pussi tarkasti pliseerauksen kiinnittävän ompeleen päälle ja ompele pienen pienin pistoin kiinni päällikankaaseen.
 20. Taita toinen päätysauma keskeltä sisään ja ompele kiinni pienin pistoin. Tee samoin toisessa päädyssä. Näin kassi ei "pullota" päädyistä.
 21. Ihaile kättesi töitä!

Versioita
Näitä voi tehdä vaikka minkä värisinä! Ja rusetin voi korvata jollakin muulla koristeella, vaikkapa sydämen mallisella kynsikoristeella.

Ja kynsikoriste logonkin voi tähän kiinnittää halutessaan.

Inspiraatio
Koko idea kassiin tuli Ellen Kharaden kirjasta nimeltään "Bags of Style". Siinä kassi oli toteutettu tilkkutyönä, mutta se olisi lisännyt haastetta vielä asteen verran. Kassista tulisi enemmän mallinsa näköinen, mikäli yhden ison kappaleen sijasta leikattaisiin etu-, taka- ja pohjakappaleet. Tällöin saisi myös vuorikankaan kiinnitettyä ilman päälipuolella näkyviä pistoja, kun kääntöaukon voisi jättää vuorikankaan pohjakappaleen kiinnitykseen.